Werkgroep Wijkgerichte Psychiatrie

iStock_000011621340XSmall

Wat is wijkgerichte psychiatrie?

In 2015 moeten binnen Rivierduinen 18 Wijkteams psychiatrie, waaronder twee KEP-teams, actief zijn die werken volgens het FACT model (functionale assertive community treatment). Het streven is dat al deze wijkteams in 2015 het keurmerk FACT behaald hebben. Wijkgerichte psychiatrie stoelt op samenwerking.

De behandeling en begeleiding van de Wijkteams psychiatrie zijn gericht op de psychiatrische klachten en op problemen op andere levensgebieden (wonen, werken, sociale contacten, financiën en dergelijke). Hierdoor kunnen ook ernstig ontregelde psychiatrische patiënten zelfstandig in de wijk wonen. Daarnaast bieden deze teams bemoeizorg aan mensen bij wie vermoed wordt dat ze een ernstig psychiatrische aandoening hebben, maar die zelf (nog) geen hulpvraag hebben.Heeft hij of zij tijdelijk meer hulp nodig? Dan bieden de medewerkers van de multidisciplinaire wijkteams gezamenlijk (tijdelijk) meer zorg en komen zo nodig dagelijks langs.

Elk wijkteams heeft ongeveer 225 patiënten in zorg. De wijkteams werken nauw samen met huisartsen, maatschappelijke partners en zorginstellingen in de wijk en regio. Deze laatste kunnen ook voor advies en deskundigheidsbevordering bij de wijkteams terecht.

De werkgroep Wijkgerichte Psychiatrie

De werkgroep Wijkgerichte Psychiatrie heeft tot doel om de signalen van de cliënten die vanuit deze zorgfunctie zorg ontvangen op te pikken.

Eerste acties:

  • In kaart brengen van de FACT-teams in Leiden en in Duin en Bollenstreek
  • In kaart brengen van de sociale wijkteams in de regio
  • Inventariseren van de ervaringswerkers in de FACT-teams
  • Afspraak maken met de manager FACT-teams DBL
  • Afspraak maken met ervaringswerkers
  • Maken van een flyer om mee te geven aan de FACT-medewerkers.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.