Werkgroep Wijkgerichte Psychiatrie

iStock_000011621340XSmall

Hulp van een wijkteam?
Binnen Rivierduinen zijn 18 psychiatrische Wijkteams actief. Twee van deze teams zijn gespecialiseerd in Vroege Interventie Psychose (VIP). Alle wijkteams werken volgens de FACT-methode (zie: Remmers van Veldhuizen, 2016, Werkboek FACT).
Een wijkteam bestaat uit ongeveer 10 verschillende hulpverleners o.a. een psychiater, psychologen, SPV, case managers, job coach, woonbegeleider én een ervaringsdeskundige. Elk wijkteam heeft ongeveer 225 cliënten in zorg. Deze cliënten wonen niet bij Rivierduinen, maar gewoon in hun eigen woning ergens in een stad of dorp. Het wijkteam werkt volgens het systeem van ‘shared caseload’. Dat betekent dat alle hulpverleners van het team zoveel mogelijk alle cliënten kennen (en omgekeerd: alle cliënten kennen alle hulpverleners). Daardoor kunnen ze makkelijk diensten van elkaar overnemen. Dat geeft veel flexibiliteit in de roosters, waardoor hulp makkelijk op- en afgeschaald kan worden. Heeft een van de cliënten meer hulp nodig? Dan komen de vertrouwde medewerkers, die de cliënt al kent, wat vaker langs. Zo nodig meerdere keren per dag, ’s avonds en in het weekend.

De zorgfunctie Wijkgerichte Psychiatrie
De cliëntenraad van de regio Alphen/Gouda vergadert regelmatig met de directeur van de zorgfunctie Wijkgerichte psychiatrie en heeft de regie als het over medezeggenschap ivm de wijkzorg gaat. Een aantal leden van de cliëntenraad Leiden/Duin&Bollen houdt zich speciaal met de wijkzorg bezig. Zij sluiten vaak aan bij deze overleggen.

De werkgroep Wijkgerichte Psychiatrie van de cliëntenraad 
De werkgroep Wijk van Leiden/Duin&Bollen heeft een aantal eigen actiepunten geformuleerd:

  • Contact leggen met de ervaringswerkers van de wijkteams
  • In kaart brengen van alle psychiatrische wijkteams in Leiden en in Duin en Bollenstreek (letterlijk:  wat is precies hun werkgebied?) 
  • Maken van een flyer van de cliëntenraad om mee te geven aan de wijk-medewerkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.