Help een jonge thuiszitter

Thuiszitters: jonge cliënten die vanwege hun problematiek niet naar school kunnen. Teveel onrust, teveel wanen, teveel angst, teveel prikkels, teveel afwezig, teveel gepest. Het gaat niet meer. Maar even een weekje “ziek” wordt al snel een heel jaar thuis op de bank. De hobbel om weer terug naar school te gaan wordt steeds hoger. De lesstof is volledig weggezakt, en in de nieuwe klas is iedereen zo jong!!!

Het Blijles Project denkt dat het belangrijk is om deze jonge cliënten een steuntje in de rug te bieden. De lesstof niet helemaal laten versloffen, maar ook oog hebben voor de problematiek van de jongere. En wij denken dat niemand dat beter kan dan een cliënt die “hetzelfde” heeft meegemaakt en weet waar je als cliënt tegenaan kan lopen in studie en werk. We stellen voor een combi te maken van – bijvoorbeeld – een thuiszitter die zijn Franse woordjes niet meer ziet zitten en een volwassen cliënt die zijn studie Frans niet heeft afgemaakt door een nare psychose. Of een jonge thuiszitter zonder wiskundeknobbel, die wordt bijgespijkerd door een uitzonderlijk genie, die vanwege dat ‘uitzonderlijke’ helaas een oudere thuiszitter is geworden.

Wij hebben inmiddels onze plannen voorgelegd aan het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs in Holland-Rijnland en zij vinden het een mooi initiatief, dat zij zeker willen ondersteunen. Wij kunnen bij hen terecht voor lesmateriaal en de boeken die de betreffende leerling nodig heeft. Check!

Het Blijles Project is ervan overtuigd dat maatschappelijk stigma ervoor heeft gezorgd dat een psychiatrische stoornis gelijk wordt gesteld met een laag IQ. Maar dat is natuurlijk slechts stigma. Heel veel cliënten zijn afgehaakt tijdens hun opleiding, werk of studie, omdat ze de druk niet meer aankonden. Maar dat maakt ze niet dom.

Wie durft het aan om een thuiszitter te helpen om zijn middelbare schooldiploma te halen?  Overwin je schroom en meld je aan. Stuur een e-mail naar: centraleclientenraad@rivierduinen.nl (24/7 bereikbaar).
Of bel Michèle Stokla: 06-83 07 42 12 (ma, di, do).

Weetje: de cliëntenraad Kinderen&Jeugd van Rivierduinen heeft aan de wieg gestaan van alle landelijke en politieke aandacht voor thuiszitters in de GGZ. In 2009 heeft de cliëntenraad een onderzoek laten uitvoeren naar “Jeugdigen die langdurig (4 weken of langer) niet of gedeeltelijk naar school gaan, al dan niet met ontheffing van de leerplicht.” Uit dat onderzoek bleek dat het aantal thuiszitters veel groter was dan bij Bureau Leerplicht bekend was. Het onderzoek leidde tot vragen in de Tweede Kamer en vanaf dat moment stonden de thuiszitters politiek op de kaart. Het rapport “Back to school: thuiszitters in de GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen” is bij de Centrale Cliëntenraad in te zien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.