CR Alphen/Gouda doet onderzoek naar openingstijden Poliklinieken

Tijdens een regulier overleg tussen de Cliëntenraad (CR) en de manager Poliklinieken komt de vraag naar voren of er bij onze achterban behoefte is aan een avond openstelling van de poliklinieken van ons centrum. Dat is voor de CR aanleiding geweest om kort onderzoek te doen naar deze vraag.

We hebben gekozen voor een enquête onder onze cliënten in de wachtkamers van alle drie de locaties van ons centrum. We hebben de cliënten een aantal korte vragen gesteld en deze vastgelegd op een enquêteformulier.

Het onderzoek zelf is uitgevoerd door leden van de CR en heeft plaatsgevonden op 12, 13 en 14 juli 2016 van 09:00 – 12:30. Iedere dag op een andere locatie.

Resultaten

In het totaal hebben we 59 cliënten gesproken. Negen cliënten (15% van de ondervraagden) wilden niet meewerken aan het onderzoek. Van de overige 50 heeft 60% behoefte aan openstelling van de polikliniek buiten de reguliere kantoortijden.

Op de vraag op welke dagen de cliënten dan de avond afspraken zouden willen kwam een lichte voorkeur voor de maandag en woensdagavond naar voren. Met voorkeurstijden van 18.00 tot 21.00 uur.

Tijdens onze gesprekken zijn we de volgende opmerkingen regelmatig tegen gekomen.

  • Ik werk nu niet, dus maakt me de tijd niet uit maar als ik zou werken dan zou ik zeker ’s avonds willen komen.
  • Eigenlijk is het logisch om ook ’s avonds open te zijn. Ik kan nu ook in de avonduren bij mijn tandarts en fysio terecht.
  • Ik zou het fijn vinden want dan hoef ik geen tijd van mijn baas op te nemen.
  • Graag afspraken in de avond maar dan wel met mijn eigen behandelaar.Op basis van de gevoerde gesprekken kunnen we concluderen dat een ruime meerderheid (60 %) belangstelling heeft voor avond openstelling van de poliklinieken. Dit percentage zal nog hoger uitvallen als we daar ook de antwoorden van de cliënten bijtellen die op dit moment niet werken maar in onze gesprekken aangaven dat als ze wel zouden werken ze zeker ’s avonds hun gesprekken zouden willen voeren.

Conclusie

Op basis van de gevoerde gesprekken kunnen we concluderen dat een ruime meerderheid (60 %) belangstelling heeft voor avond openstelling van de poliklinieken. Dit percentage zal nog hoger uitvallen als we daar ook de antwoorden van de cliënten bijtellen die op dit moment niet werken maar in onze gesprekken aangaven dat als ze wel zouden werken ze zeker ’s avonds hun gesprekken zouden willen voeren.

Aanbeveling

Op basis van het onderzoek doet de CR de volgende aanbeveling:

Begin gedurende een proefperiode van een half jaar met een openstelling van één avond per week. Kies daar de maandagavond voor en hou tijden aan van 18.00 tot 20.00. Zorg er wel voor dat de cliënten hun eigen behandelaar houden. Monitor de opkomst en peil in die proefperiode, via de behandelaren, bij de (overige) cliënten of er verdere belangstelling hiervoor bestaat.

PDF van het onderzoek: Rapportage onderzoek openingstijden polikliniek Alphen def

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.